نویسندگان :
زهرا نیکبخت ( دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری ) , علیرضا عمادی ( دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری ) , محمد میرناصری ( اه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری )
چکیده
امروزه با افزایش روزافزون جمعیت و پیشرفت صنعت منابع آبهای سطحی بیشتر در معرض آلودگی قرار میگیرند. به همین دلیل محققان درصدد یافتن روشهایی جهت جلوگیری و مهار آلودگی هستند. یکی از این روشها استفاده از سازههای هیدرولیکی در مسیر جریان در رودخانهها میباشد. هدف از این تحقیق تأثیر تعداد سدهای اصلاحی گابیونی بر روند انتقال آلودگی میباشد. آزمایشهای این پژوهش در یک کانال آزمایشگاهی با طول 12 متر، عرض 5 0 متر و ارتفاع 7 0 متر با بستر درشتدانه با قطر متوسط ذرات (d50) 85 11 میلیمتر و شیب طولی 006 0 و دبی جریان دائمی یکنواخت (5 2) لیتر بر ثانیه انجام شد. نمونه سه عدد سد اصلاحی گابیونی با طول 75 0 متر، عرض 5 0 متر، ارتفاع 7 0 متر در یک نوع دانهبندی ریزدانه استفاده شد. در این تحقیق از کلرید سدیم (Nacl) بعنوان ماده ردیاب با تزریق آنی به بالادست جریان استفاده شد. هدایت الکتریکی توسط سه حسگر در فواصل به ترتیب 5 1، 5 4، 5 7 متری از ابتدای کانال آزمایشگاهی اندازهگیری شد. منحنیهای رخنه نشان میدهند که با افزایش تعداد سدهای گابیونی در مسیر جریان، میزان غلظت اوج آلودگی در پاییندست جریان کاهش مییابد در نتیجه موجب کشیدگی منحنی رخنه شد. همچنین با افزایش تعداد سدها در مسیر جریان میزان زمان خروج آلودگی از کانال آزمایشگاهی افزایش یافته و موجب ماند آلودگی در ناحیه بالادست جریان شده است.
کليدواژه ها
سدهای اصلاحی گابیونی، انتقال آلاینده، مصالح ریزدانه، منحنی رخنه
نحوه استناد به مقاله
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:
علیرضا عمادی , 1400 , بررسی آزمایشگاهی انتقال آلاینده در شرایط وجود موانع گابیونی , دوازدهمین کنفرانس بین المللی مهندسی رودخانه