

برگزار شده توسط : دانشگاه شهید چمران اهواز
پانزدهمین همایش بین المللی انجمن ترویج زبان و ادب فارسی
تاریخ برگزاری : 27 بهمن ماه 1399
شگردهای محاکاتی (تشبیه و تمثیل) در زبان بلاغی مرصادالعباد
لیلی کمالوند , پروین گلیزاده
چکیده مرصادالعباد نثری تعلیمی عرفانی است. زبان تعلیم اگر با آرایه ی بلاغی آراسته شود، دلنشین تر و مؤثرتر خواهد شد. نجم الدین رازی با علم به این موضوع زبان تعلیمی خود را با زیبایی های بلاغی از جمله شگردهای محاکاتی (تشبیه و تمثیل) آراسته کرد. بکارگیری این دو فن هنری باعث شد که مفاهیم دشوار عرفانی برای مخاطب قابل درک باشد و از سوی دیگر شیوایی بیان رازی، موجب جذب مخاطب شد. موضوعی که سبب ماندگاری و توجه ی شایان به این اثر عرفانی در طول زمان گشت. نجم الدین تقریبا در تبیین هر موضوع عرفانی- تعلیمی به مثال تمسک می جوید و امثال خویش را در قالب ها و شیوه های گوناگون بیان می کند و از این رهگذر از انواع تشبیه نیز برای جلوه آفرینی به خوبی بهره می جوید. در این موجز با روش تحلیلی، نکات مربوط به دو بحث تشبیه و تمثیل از متن استخراج شده و بر اساس موازین بلاغی دسته بندی گردید. حاصل این پژوهش به فرضیه ای که در ذهن بود پاسخ داد، که مباحث دشوار عرفانی- تعلیمی با تمسک به آرایه های بلاغی بیشتر قابل درک خواهند بود. برخی از این آرایه ها برای بیان مفاهیم عرفانی همچون آموزگاری به خدمت خواننده می آید و با شگردهای بلاغی، معماگشایی می کنند. کلید واژه: بلاغت، نجم الدین رازی، مرصادالعباد، عرفان، تشبیه، تمثیل.
کلید واژه: بلاغت، نجم الدین رازی، مرصادالعباد، عرفان، تشبیه، تمثیل.
برای لینک دهی به این مقاله، می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است :
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:
, 1399 , شگردهای محاکاتی (تشبیه و تمثیل) در زبان بلاغی مرصادالعباد , پانزدهمین همایش بین المللی انجمن ترویج زبان و ادب فارسی

تاریخ برگزاری : 27 بهمن ماه 1399
تماس با ما
آدرس: اهواز، بلوار گلستان، دانشگاه شهید چمران اهواز
شمارههای تماس:
۳۳۳۳۰۰۱۹-۳۳۳۳۰۰۱۱-۰۶۱
نمابر: ۳۳۳۳۲۰۲۴
اداره روابط عمومی :
شماره تماس : ۳۳۳۳۵۸۶۰ - ۰۶۱
پست الکترونیک : Public@scu.ac.ir
© کلیه حقوق متعلق به دانشگاه شهید چمران اهواز میباشد. (همایش نگار نسخه 11.0.0)